Plastfyldninger

Historien om plast:

I dag er der flere muligheder for at vælge materialer, når man skal lave fyldninger i tænderne. Man har testet de forskellige materialer og udviklet dem gennem tiderne for at kunne finde de bedste egenskaber, herunder bl.a. holdbarhed, styrke og æstetik. I gamle dage var der kun 1 valg, nemlig bly. Det fyldte man hullerne i tænderne med, det kaldte man en plombe. Senere gik man over til sølvfyldninger/amalgamfyldninger. Sølv lød pænere end amalgamfyldninger og var nemmere at udtale. Vi kender de fyldninger fra vores skoletid før plast kom på banen. I dag anvender man primært plastfyldninger til huller i tænderne.

Der er sket meget med plast fyldninger, som er blevet meget mere holdbare. Derfor anvender vi mest plastfyldninger. Plasten som anvendes, er udviklet med stor styrke, og fungerer på samme måde som amalgam.

Fordele ved plastfyldninger
Den største fordel ved anvendelse af plast er, at plasten limer til tanden. Når plasten limer sig til tanden, behøver tandlægen kun at bore den syge tandsubstans væk. Plastens limende effekt er også med til at hæmme revner (infraktioner) i tænderne.

En anden væsentlig fordel ved plastfyldinger er, at de har næsten samme farve som dine tænder. Du får derfor et mere naturligt resultat, end du ville få med sølvfyldninger. Plasten findes i mange forskellige farvenuancer, hvilket sikrer, at fyldningen kommer til at ligne din egen tand til forveksling.

En tredje fordel ved at anvende plast frem for amalgam er, at det skåner miljøet. Plastmaterialet indeholder ikke kviksølv eller andre tungmetaller. Samtidig undgår man også, at patienten får bivirkninger af en behandling med amalgam.

Ulemper ved sølvfyldninger
Amalgam i sølvfyldninger udvider og trækker sig sammen i takt med skiftende temperaturer i munden, som påvirkes af mad og drikke. Dette vil medføre en træthed i emaljen og dermed fare for, at tanden revner. Revnerne øger risikoen for af tanden knækker. Dette kan medføre en knækket tand.

FØR

Skærmbillede 2015-01-19 kl. 14.14.02

 

EFTER

Skærmbillede 2015-01-19 kl. 14.14.31