Isninger i tænderne

Skærmbillede 2015-02-11 kl. 06.38.43

Hvorfor gør det ondt?

Dentin eller tandben, er det inderste i tanden før nerven.  Tandbenet har mikroskopiske væskefyldte kanaler, der forbinder  det yderste af tandbenet og ind til tandens nerve. Er tandbenet dækket af emalje,  beskytter den så man ikke får isninger i tænderne, fordi emaljen ikke leder kulde eller varme ind i tanden. Den beskytter tandbenet

Blottet tandben vil reagere på temperaturændringer omkring tanden, som når man f.eks. drikker koldt. Det påvirke væskeflowet i tandbenet, hvilket man mærker som en skarp, kortvarig smerte i tanden. Dette væskeflow kan også påvirkes af syrlige eller søde madvarer.

Der kan være mange forklaringer på at tandbenet er blotlagt – her er nogle årsager:

 

Følsom tandhalse

Typisk får man isninger i tænderne når man får kold luft på eller drik koldt. Det er fordi  tandkødet har “trukket” sig tilbage og derved bliver tanden blottet. Hvad  kan man selv gøre?

Der findes tandpastamærker specielt udviklet til følsomme tandhalse, som har en god effekt for.

Man kan forsøge sig ved at putte lidt tandpasta, mod de følsomme tandhalse,  på det følsomme område. Lad det lægge et par minutter før man børster tænder. Bagefter lad det ligger på natten over. Hvis det ikke hjælper er skaden på emaljen for stor, her kan en lille fyldning, hos tandlægen hjælpe.

Skade på emaljen

Børstet man for hårdt på tænderne, kan man slide hul på emaljen. Dette vil give isninger/føles som et hul.  Den skade på tanden kaldes for abrasion, her er det en god ide at lægge en plast fyldning. Drikker man meget sodavand eller spiser “sure” frugter/føde emner kan man lave en “syre” skade på tanden, det vi kalder en erosion. Man ætser langsomt emaljen væk, dette kan også ske ved opkast (bulimi).

Ovennævnte kan skade emaljen, som kan frit lægge det under-liggende tandben og give isninger. Dette mærkes som en meget følsom/isning i tanden.

Hvad kan du selv gøre?

Typisk bruger man for hård en tandbørste og børster hårdt. man kan se at ens tandbørste ligner en meget  brugt tandbørste hurtigt, efter man lige har taget den i brug. Man børster nok for længe på det samme sted og “saver” ligesom hen over tanden, hvor tandkødet og tanden er. Tandkødet reagere ved at fjerne sig, man får lange “tænder”.

Bløde tandbørster børster bedre end en hård og skåner mere tanden.

Knækkede tænder

En tand der knækker kan også blotte tandbenet. Når man knækker en tand vil emaljen knække af og man får blotlagt sit tandben. Revner i en tand, der ikke kan ses med det blotte øje, kan også give isninger. Her er det godt med et tandlægebesøg.

Ny fyldning eller skiftet fyldning

Man kan være følsom i en tand, der lige har fået en fyldning eller har fået skiftet en gammel fyldning. Det kan forekomme enten ved en plastic eller sølvamalgam fyldning. Fyldningsmaterialer kan lede varme og kulde ind i tandbenet og dermed give en isning. Får man lavet en fyldning, som er meget dyb, giver det oftere isninger eller ubehag. Typisk vil det stå på i en kortere tid og vil aftage, smerterne vil blive mindre og mindre med tiden. Hvor lang tid der går er meget individuelt og afhænger af “dybden” af den pågældende fyldning. Har man mange gener, bør man tage kontakt til tandlægen.